David Cross Band – trasa ,,Larks’ Toungues in Aspic at 50’’

David Cross – angielski skrzypek, klawiszowiec, kompozytor, wykładowca London Metropolitan University. Znany jako muzyk super grupy King Crimson, z którą współpracował w latach 1972-1974. Pozostawił wkład w trzech klasycznych albumach King Crimson: Larks’ Tongues in Aspic (1973), Starless and Bible Black (1974) oraz Red (1974). Po współpracy z King Crimson dużo podróżował, ostatecznie wrócił do muzyki poprzez pracę w teatrze. W 1987 roku wraz z Keithem Tippettem (ex-King Crimson) założył zespół o nazwie Low Flying Aircraft.

W ostatnich latach Cross wydał serię nagrań w duecie z Robertem Frippem, Andrew Keelingiem, Andrew Bookerem (z No-Man), Davidem Jacksonem (ex-Van der Graaf Generator) i Peterem Banksem (ex-Yes). Cross komponował muzykę teatralną i pracował jako aktor. Prowadzi własną wytwórnię płytową Noisy Records. Na polskiej trasie David Cross Band zaprezentują materiał z płyty King Crimson Larks’s Tongues In Aspic, od wydania której w tym roku mija dokładnie pięćdziesiąt lat!

Koncerty w Polsce:

21.02.2024 godz. 19.00 – Katowice, Kinoteatr Rialto (parter miejsca siedzące nienumerowane, balkon miejsca siedzące numerowane)
22.02.2024 godz. 19.00 – Wrocław, Sala koncertowa Radia Wrocław (miejsca siedzące nienumerowane)
23.02.2024 godz. 19.00 – Poznań, Centrum Kultury Zamek (miejsca siedzące nienumerowane)
24.02.2024 godz. 19.00 – Bydgoszcz, Kuźnia (miejsca siedzące nienumerowane + miejsca stojące)
25.02.2024 godz. 19.00 – Warszawa, Hybrydy (miejsca siedzące nienumerowane + miejsca stojące)

Zapowiedź trasy:

Bilety:

179 zł przedsprzedaż, 199 zł w dniu koncertu.

Eventim, eBilet, Rock Serwis, Ticketmaster, CK Zamek, Kinoteatr Rialto, Klub Kuźnia.

Skład zespołu:

– David Cross – skrzypce elektryczne
– Jonathan Casey – śpiew, gitara
– Sheila Maloney – instrumenty klawiszowe
– Mick Paul – bas, śpiew
– Jack Summerfield – perkusja

Wybrana dyskografia:

– Memos from Purgatory (1989)
– The Big Picture 1992
– Testing To Destruction 1994
– Exiles (1997)
– Closer Than Skin (2005)
– Alive In The Underworld (2008)
– Sign Of The Crow (2016)
– Crossing The tracks (2018)

DAVID CROSS online:

https://www.davidcrossband.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063465880269

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.